Proud & Trebitsch

Tato unikátní spolupráce vznikla primárně ze zvídavosti, nadšení pro práci a čiré lásky k prvotřídnímu kvalitnímu alkoholu. Říká se, že nikdo z nás není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci a jestli by se na něčem nemělo šetřit, je to právě výběrový alkohol. Dát si sklenku chutného spiritu s přáteli, uvolnit se a dopřát si klid v dnešní hektické době, by měl každý z nás. Jen se to nesmí přehnat. I relaxovat se musí s mírou… Stejně jako se sládková Lenka snaží v experimentálním minipivovaru PROUD vařit jedinečné pivo, které nemá ve světě obdoby, tak se snaží master distiller TREBITSCH Whisky vytvářet alkohol, který razí svoji cestu jedinečnosti a dokáže oslovit spotřebitele napříč celým světem a všemi generacemi. Obě strany mají z této spolupráce velkou radost a nemohou se dočkat první degustace nazrálé whisky této limitované edice. Jen si musí tři roky počkat…

TREBITSCH Whisky

Jsme sladová velmoc a když umíme dělat nejlepší pivo na světě, tak proč bychom nemohli dělat i nejlepší whisky? Skromné cíle a přízemní vize nikdy nevedou k velkým činům a jestli se něco nedá Trebitsch Whisky upřít, je to právě touha a chuť dokázat nemožné. S hlubokým respektem k vyhlášeným světovým palírnám se tak před pár lety v České Whisky pustili do produkce vlastní jednosladové Trebitsch Whisky z Vysočiny. A výsledek? V roce 2018 uvedla na trhu svou první tříletou whisky, která i přes své mládí zaujala zákazníky u nás i v zahraničí. Na kvalitním základu pak začala stavět celou svou další produkci, obchodní strategii, marketing a expanzi.

 

A kdo je dnes Master Distiller Trebitsch Whisky?

Novým Master Distillerem TREBISTCH Whisky je respektovaný odborník a destilatér, Ján Balog. S whisky se poprvé „seznámil“ v devadesátých letech, kdy díky dobré znalosti anglického jazyka pomáhal překládat texty o whisky. Tehdy se také poprvé dozvěděl, že existují stovky druhů whisky, liší se jejich chuť, barva, vůně a aby více proniknul do jejich tajů, rozhodl se je sám kupovat a degustovat. Jak sám přiznává, jeho první setkání s jednodruhovou sladovou whisky značky Laphroaig nedopadlo nejlépe. „Musím říct, že mi napoprvé vůbec nechutnala. Doma jsem ji uložil do baru a vrátil se k ní až po půl roce.“ Opakovaná degustace mu ale zachutnala natolik, že zasvětil whisky celý svůj další profesní život.

Stál například u znovuzrození whisky značky Gold Cock Rudolfa Jelínka a pomáhal v rozjezdu mnoha dnes již úspěšným palírnám v Čechách i na Moravě. V zahraničí zase pomáhal rozvoji novým palírnám a rozšiřoval si tak své profesní zkušenosti. A dnes? Žije pár kilometrů od Třebíče a odtud už to bylo do Trebitsch Whisky jen pár kroků. Námluvy proto netrvaly dlouho a od října 2021 je jejím Master Distillerem. „Trebitsch Whisky sleduji od jejích začátků. Líbí se mi samotný brand, balení, marketing obchod a pochopitelně i chuť. Věřím ale, že svými zkušenostmi budu moci Trebitsch Whisky ještě posunout a třeba ji i dostat na pomyslných vrchol.“ říká Ján Balog.

Pivovar PROUD

Experimentální minipivovar PROUD otevřel v roce 2020 a sídlí v Plzni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. A proč právě PROUD? Lidé, kteří za Proudem stojí se rozhodli spojit sílu proudu řeky a energii elektrického proudu a název byl na světě. V podstatě ani nic jiného, než PROUD vzniknout nemohlo. Od samého začátku je kladen největší důraz na kvalitu, experimentování a spolupráci. Rozhodli se proto vařit piva, která je budou bavit a doufají, že si je zákazníci zamilují. A našlápnuto k tomu mají od prvního dne.

A kdo je tím hlavním sládkem s nekonečným množstvím nápadů? Lenka Straková

Do Plzeňského Prazdroje nastoupila ještě při vysoké škole a brzy se dostala až na pozici vrchní sládkové. Láska k pivu v ní byla ale už od maturity, kdy se poprvé setkala s konceptem craft piva. Od té doby se každá dovolená točila okolo pivovarů a první myšlenka o Proudu byla na světě.